8.mart 2017. Utisci!

Šesti put za redom se u mojoj školi organizuje priredba povodom Međunarodnog dana žena. Naši đaci su zbog toga posebno uzbuđeni i srećni,  jer će majkama čestitati praznik kroz pesmu, toplu reč, glumu, igru. Upravo tog dana se trudimo i da nešto naučimo, ali i da sačuvamo od zaborava, da nekog obradujemo, pohvalimo. Tog dana dajemo i odgovore na pitanja: ko je Klara Cetkin? Zašto je važno da žene ravnopravno žive u ovom svetu rame uz rame sa muškarcima? Zašto je potrebno da nikakva razlika među ljudima ne sme da postoji, ni verska,  nacionalna,  rasna, socijalna, fizčka,....Ko je to pisao najlepše stihove posvećene majci, ženi? Tog dana se trudimo da budemo blagi i zahvalni svojim majkama, ženama, sestrama, bakama, učiteljicama,...
Mnogo topline, ljubavi i pažnje se baš tog dana razmeni, a valjalo bi da se tako živi i radi svakog dana u godini. Jer žena je nežna i topla, sazdana od finih emocija  nadahnutih pažnjom i nesebičnim postupcima.  Svet je lep, a žena u njemu je neizostavna karika.

Divno je kada ti kolege pomognu u realizovanju zamisli. Ovog puta je to bio dragi mladi kolega Dragomir Burnać. Njegova podrška je objedinila celu zamisao i učinila priredbu dostojanstvenom i vrednom pažnje. Koleginice Olivera, Jelena i Gordana su sjajno podstakle svoje đake, tako da je svako prikazao svoju tačku  najinteresantnije  moguće uz buran aplauz. Mali prvaci su prikazali svoje glumačke sposobnosti kroz dramski prikaz pesme "Medved i zečevi" J.J.Zmaja, "Tužibaba" D. Radovića i "Maštu ima svako" N. Kljajić.
Majkama su đaci tog dana poklonili unikatne poklone, kreativnom rukom stvorene- što dodatno ističe njihovu vrednost. Jer pokon za majku se pravi strpljivo i sa puno ljubavi, zato je neophodno  ceniti taj trud. Napravljene igračke i prikladne čestitke od reciklažnog materijala na "Radionici-reciklaonici" su se takođe tog dana prodavale. Prikupljeni novac će se iskoristiti za materijal za nastavni rad.
Cveće su mi poklonili đaci i roditelji malih prvaka i mojih bivših đaka petaka. lepa pažnja i čast. Prjatan je osećaj kada roditelji shvate da je učitelj prvenstveno veliki prijatelj njihovoj deci i da je tu kako bi mališanima omogućio najkvalitetniji mogući dodir sa naukama. Ljubav prema najvažnijim stvarima i vrednostima u životu se upravo stvara u osnovnoj školi i to prvo sa vaspitačima, pa učiteljima  a nastavlja sa nastavnicima.  Kada roditelj to prihvati i podrži, deci je onda još prijatnije i lakše u školi. Za to nije neophodan cvet, sve to može i bez - cveća.
I nakon ovako lepog, ispunjenog dana, kada sam došla svojoj kući, vidno umorna i fizički iscrpljena. Potpuno nenadano na  vratima se pojavi bivši đak moje škole sa karanfilom u rukama: "Srećan 8.mart, učiteljice..."  i šta reći...topli zagrljaj, poljubac, zahvalnost u očima i srcu što sam imala sreću da tom mladom čoveku budem deo života.
I taman, kada pomisliš, vreme je za spavanje sutra je novi dan, novi izazovi i razlog za kreativnost i novotarije. Koleginica Nataša Belić ovom lepotom te obraduje i tada vidiš da je i tvoja pesma našla počasno mesto u aktivnostima sa đacima povodom Dana žena. i....eto,...stvarno!
Divno je biti učitelj!







Zarađeno je 629,00 dinara i za taj novac su kupljeni papiri u boji i pet lepila u stiku! Cene igračkica su bile simbolične od 10,00 dinara do 60,00 dinara.














  

Коментари